گل مرجان یا افوربیا میلی از خانواده افوربیاهاست و زیستگاه اصلی آن ماداگاسکار میباشد. این گیاه آپارتمانی ساقهای گوشتی داشته و مانند نخل ماداگاسکار و کاکتوسها در ساقه خود دارای خارهای تیز و بلند میباشد. برگهای مرجان سبز روشن بوده و در تمام طول ساقه نمایان میشود.
مرجان از گیاهان گلدار بوده که گلهای آن بسیار زیبا و خیره کننده است و در صورت وجود شرایط ایده آل در تمام سال گلدهی میکند و گلهای آن عمری تقریباً زیاد دارند. گلهای این گیاه به رنگ سفید، سفید و زرد، سفید و قرمز، صورتی، قرمز و… بوده و تنوع رنگ در گلهای آن بسیار زیاد میباشد.
نگهداری از گل مرجان در فصل زمستان
در فصل سرما ، گیاه مرجان باید 4-6 هفته استراحت در دمای کمی خنک تر در حدود 15 درجه سانتیگراد نگهداری شود. اصطلاحاً می توانید این کار را با خشک کردن خاک انجام دهید. این بدان معنی است که مقدار آبیاری را به تدریج کاهش دهید تا فقط گیاه زنده بماند.
نور مناسب گل مرجان
مرجان به نور زیادی احتیاج دارد که آفتاب کامل بهترین تأمین کننده نور برای آن است. هرچه نور کاملتری به این گیاه بتابد هم رشد بیشتری داشته و هم گیاه پر برگی خواهید داشت. این گیاه برای اینکه گلهای بسیاری بدهد نیاز به نور مناسب دارد. البته آفتاب داغ ظهر تابستان برای آن مناسب نیست و بهتر است در این فصل نور فیلتر شده به گیاه بتابد.
دما مناسب گل مرجان
مرجان طیف دمایی گوناگونی را تحمل میکند اما بهترین دما برای رشد آن دمای بین ۲۰ تا ۳۰ درجه میباشد. این گیاه در فصل گرما تا دمای ۳۵ درجه را نیز میتواند تحمل کند اما رشد آن کند شده و حتی ممکن است متوقف شود. در فصل سرما دمای مرجان از ۱۵ درجه کمتر نشود چون به شدت به دمای پایین حساس بوده و ممکن است گیاه شما از بین برود. این گیاه به تهویه هوای مناسب احتیاج دارد و اگر از آن در داخل آپارتمان نگهداری میکنید حتماً هوای تازه به گیاه خود برسانید.
نحوه آبیاری گل مرجان
مرجان مانند کاکتوسها بافت گوشتی داشته و میتواند آب را درون خود ذخیره کند. این گیاه به خاک خشک احتیاج دارد و نم دار بودن خاک به مدت طولانی باعث از بین رفتن آن میشود. آبیاری زیاد و باتلاقی بودن خاک باعث ریزش برگهای آن و ژلهای شدن ساقه میشود که پس از مدتی گیاه به طور کامل از بین میرود. برای آبیاری این گیاه صبر کنید تا خاک کاملاً خشک شود حتی اجازه دهید یک یا دو روزی از خشکی کامل خاک بگذرد و سپس گیاه را آبیاری کنید.
زمان هرس گل مرجان
برای هرس آن میتوان شاخههایی که نزدیک سطح خاک میباشند را قطع کرد. به یاد داشته باشید که این گیاه به هرس سالیانه نیاز ندارد و هر 3-2 سال یکبار برای هرس این گیاه باید اقدام کرد.
طرز تکثیر گل مرجان
تکثیر گل مرجان به دو روش امکان پذیر است:
1- قلمه زدن گل مرجان : استفاده از قلمه این گیاه یکی از راههای تکثیر آن است . در طی فصول بهار و تابستان میتوانید از قسمت انتهایی ساقههای جوان قطعاتی به طول 10-7 سانتیمتر جدا کنید و انتهای قلمهها را در آب قرار دهید تا جریان شیره سفید از قلمهها متوقف شود، سپس قلمهها را برای 4-3 روز در مکانی خشک و به دور از نور آفتاب قرار دهید تا خشک شوند. روش دیگری هم وجود دارد و آن این است که بعد از جدا کردن قلمه برای چند دقیقه انتهای آن را در آب گرم قرار دهیم تا جریان شیره متوقف شود و بعد یک روز در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهمی تا رطوبت اضافه خشک شود و سپس آن را در بستر ریشه زایی بکاریم. سپس این قلمه را در بستری بسیار سبک همانند شن + پرلایت که کمی مرطوب است بکارید و گلدان محتوی قلمهها را در مکانی روشن اما به دور از نور خورشید و دمای حدود 20 درجه قرار دهید.
2- کاشت بذر گل مرجان : کاشت بذرها روش دیگر تکثیر این گیاه است البته اگر گیاه بعد از تولید گل بذر نیز تولید کند. زیرا برای انجام عمل گرده افشانی و تولید بذر شما به دو یا چند گیاه احتیاج دارید. چرا که گلهای این گیاه در چند روز اول زندگی خود یعنی زمانی که جوان هستند نقش گل ماده را دارند و قسمتهای ماده فعال است و بعد که سن گل بیشتر میشود قسمتهای نر گل که مسئول تولید گرده هستند فعال میشوند. بنابراین برای گرده افشانی یک گل در زمانی که قسمت مادگی آن فعال است نیاز به گلهای مسن تر داریم که باید در مجاورت این گل قرار داشته باشند به همین دلیل داشتن چندین گیاه در کنار هم که گلهایشان از نظر زمانی در مقاطع مختلفی هستند برای انجام عمل گرده افشانی و تشکیل شدن بذرها لازم است در این روش تکثیر گل مرجان گرده افشانی یا باید دستی انجام شود و یا فعالیت حشراتی مانند زنبور عسل انجام گیرد.
نحوه تکثیر گل مرجان بدین صورت است که بذر را باید در شن مرطوب در بهار کاشت. حرارت خاک باید ۱۶-۱۳ درجه سانتیگراد باشد. از زمان کاشت بذر تا گلدهی گیاه ۸-۵ ماه طول میکشد.
چکار کنیم گل مرجان گل بدهد؟
برای افزایش گلدهی گیاه، آن را با کود آهن تغذیه و تقویت کنید. قرار دادن گیاه در پشت پنجره جنوبی که پرنور ترین پنجره هر خانه ای ست یکی دیگر از راه هایی ست که به مرجان کمک می کند گلدهی اش را افزایش دهد. نور پنجره جنوبی را با استفاده از شیشه مات کن، فیلتر کنید تا گیاه بهترین شرایط نوری را داشته باشد. تهویه هوا یکی دیگر از دلایل عدم گلدهی گیاه است، به همین خاطر باید این گیاه را در اتاق های پذیرایی بزرگ یا راه پله روشن و پرنور نگهداری کنید تا رد و بدل شدن هوا را حس کند.
عوض کردن گلدان
برای تعویض گلدان عجله نکنید زیرا ریشه هایش خیلی آرام رشد می کنند و نیازی به تعویض سالانه گلدان ندارند. گل مرجان را می توانید حدود ۲ تا ۳ سال در یک گلدان متوسط نگهداری کنید. یک روز قبل از تعویض گلدان گیاه را آبیاری کنید زیرا خاک فرمی چسبنده و متراکم پیدا می کند و از دور ریشه باز نمی شود. بهتر است مرجان را بلافاصله بعد از تعویض گلدان آبیاری نکنید و این کار را ۲ روز بعد از تعویض انجام دهید.
مرجان به دلیل تیغ دار بودن ساقه ها و تحمل کم آبی به کاکتوس ها شباهت دارد و مانند خانواده ی بزرگ کاکتوس ها در شرایط سخت هم زنده می ماند.
تکثیر گل مرجان
مرجان از طریق کاشت بذر و قلمه زدن ساقه تکثیر می شود. برای قلمه، ساقه ای با ارتفاع ۷ تا ۱۰ سانت را بریده و جریان شیره خارج شده را با یکی از روش هایی که در ادامه برای شما گردآوری کرده ایم قطع نمایید. برای قطع جریان شیره می توانید ساقه را درون آب گرم یا خاک ذغال قرار دهید، همچنین می توانید ساقه را به مدت ۱ تا ۲ روز درون محیط تاریک کمد بگذارید سپس خارج کرده و درون ماسه بکارید. آبیاری قلمه را بعد از ۱ روز انجام دهید و آن را در مقابل تابش مستقیم خورشید قرار ندهید.