کراسولا با نام علمی “Crassula ovata” از خانواده “Crassulaceae” و جنس “Crassula” تعلق دارد و بومی جنوب آفریقا است که امروزه به شکل گسترده ای در اکثر نقاط به عنوان گیاهی خانگی مورد استفاده قرار می گیرد.
گیاه یشم گیاهی گوشتی (بافت برگها و ساقه میتوانند آب در خود ذخیره کنند) ، همیشه سبز با برگهایی ضخیم و براق میباشد و رشدی آهسته و کند دارد و پس از گذشت سالها حداکثر 3-1 متر رشد میکند و ارتفاع مییابد.
کراسولا جزء گیاهان انرژی زا بوده و و فضای خانه را مطبوع و پرانرژی میکند. نگهداری گیاه کراسولا در خانه سبب تبادل انرژیهای مثبت شده، رفاه و آرامش را برای شما و خانوادهتان به ارمغان می آورد.
رنگ برگها نیز معمولاً سبز یشمی است و به همین دلیل این گیاه، گیاه یشم خوانده میشود. اگرچه با تغییر شرایط نوری و وجود نور مستقیم آفتاب در برگ برخی از ارقام ته مایهای از رنگ قرمز نیز میتواند پدیدار شود. رنگ ساقههای جوان نیز سبز یشمی است، اما ساقه با بزرگ و بالغ شدن قهوهای رنگ و چوبی میشود. تحت شرایط مساعد محیطی گلهایی ستارهای شکل به رنگ سفید و یا صورتی در بهار شکوفا میشوند. البته وجود دورههای تاریک سرد و خشک در زمستان نیز میتواند منجر به گلدهی این گیاه در این زمان از سال شود.
آبیاری کراسولا: گیاه یشم به آبیاری کمی در تابستان و آبیاری کمتری در زمستان نیاز دارد. البته این گیاه دوران رکود و یا استراحت در زمستان ندارد و لازم نیست تا آبیاری گیاه در طی زمستان قطع شود، اما به دلیل کاهش فعالیت عمومی گیاه در طی این فصل حتما باید آبیاری گیاه را کاهش داد. به طور کلی روش آبیاری کراسولا بدین صورت است که تا زمانی که خاک گیاه خشک نشده است، نباید به گیاه آب دهید. به بیان دیگر چه در تابستان و چه در زمستان قبل از آبیاری ابتدا شرایط رطوبتی سطح خاک را بررسی کنید در طی تابستان زمانی که سطح خاک خشک شده بود گیاه را آبیاری کنید، اما در طی زمستان صبر کنید تا خاک تا حدود عمق 2-1 سانتیمتری نیز خشک شود و سپس گیاه را آبیاری کنید. گل کراسولا نسبت به آبیاری زیاد و یا باقی ماندن آب در خاک حساس است که در صورت چنین مسئله ای ابتدا برگها ریزش میکنند و سپس ساقه گیاه خواهد پوسید. از طرفی خشکی کشیدن بیش از اندازه این گیاه باعث میشود که از ضخامت برگهای این گیاه کاسته شود و حالتی چروکیده بیابند و در صورت شدید بودن و طولانی مدت بودن خشکی خاک امکان ریزش برگها نیز وجود دارد.
خاک مناسب برای کراسولا : گیاه یشم به خاکی با زهکش بسیار خوب نیاز دارد. چنین خاکی مانع از ماندگاری آب در محیط اطراف ریشهها میشود. وجود مواد ارگانیک همانند خاک برگ به رشد بهتر این گیاه کمک میکند. به عنوان مثال میتوان از مخلوط خاک برگ+کوکوپیت+پرلیت استفاده کرد و به این مخلوط ورمی کمپوست (مثلا به میزان یک مشت) نیز اضافه کرد. همچنین خاک مخصوص کراسولا میتوان ترکیبی از دو قسمت پیت موس+یک قسمت شن یا پرلیت باشد. البته اینها تنها مثالهایی برای مخلوط خاکی این گیاه است و شما میتوانید از هر نوع مخلوط خاکی که سبک است و زهکش خوبی دارد، برای این گیاه استفاده کنید. توجه داشته باشید مخلوطهای خاکی که برای کاکتوسها استفاده میشود، معمولاً از حجم بیشتری از شن تشکیل شده است و مواد ارگانیک بسیار کمی دارد و اگر چه از زهکش بسیار خوبی برخوردار است، اما گیاه یشم در چنین خاکی رشد کمی خواهد داشت. برای کوددهی باید کود را با شروع فصل بهار و در طی تابستان انجام داد و از کوددهی گیاه در طی پاییز و زمستان خودداری کرد.
نور مناسب کراسولا : به مکانی روشن و پر از نور نیاز دارد. اصولا این گیاه میتواند نور مستقیم آفتاب را نیز تحمل کند، اما اگر مدتی گیاهتان را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کرده اید، به شکل ناگهانی آنرا به مکانی با نور مستقیم منتقل نکنید. این کار میتواند منجر به چروکیدگی برگها و بروز نواحی سوخته بر روی برگهای گیاه شود. بلکه این کار را به تدریج و در طی چند هفته انجام دهید تا گیاه به تابش اشعههای مستقیم آفتاب عادت کند. همچنین این گیاه نور صبح تا ظهر تا بیش از نور بعد از ظهر دوست دارد، زیرا وجود دمای بالاتر هوا نسبت به صبحگاه همراه با اشعه مستقیم آفتاب میتواند موجب افزایش آسیب به گیاه شود.
اگر نور مورد نیاز کراسولا فراهم بوده و گیاه از اشعه مستقیم آفتاب نیز بهره مند باشد امکان دارد بعد از مدتی نواحی قرمز رنگی بر روی پهنه برگها شکل بگیرد که موجب زیبایی بیش از پیش گیاه خواهد شد. نور کم محیط ابتدا منجر به کم رنگ شدن برگهای گیاه و سپس ریزش آنان میشود. توجه داشته باشید که اگر نیاز نوری کراسولا محیا نباشد و هر مقدار مکان نگهداری این گیاه از نور کمتری برخوردار باشد، باید آبیاری گیاه را نیز کمتر کرد. اگرچه گیاه یشم نور مستقیم آفتاب را تا حدودی دوست دارد (بخصوص آفتاب صبح تا ظهر) اما سعی کنید گیاهی که برای مدتها است در مکانی به دور از نور مستقیم آفتاب رشد کرده است به شکل تدریجی به نور مستقیم آفتاب عادت دهید. تابش نور مستقیم آفتاب به گیاهی که به چنین شرایطی عادت ندارد میتواند منجر به بروز نواحی سوخته بر روی برگها میشود.
دما مورد نیاز کراسولا : بهترین دمای نگهداری کراسولا برای رشد 24-15 درجه سانتیگراد است البته دما را تا حدود صفر درجه می تواند تحمل کند، اما به هر حال بهتر است گیاه را در شرایطی نگه داریم که چنین دمایی وجود نداشته باشد تا از خطر سرمازدگی و یخزدگی در امان باشد. همچنین وجود هوای سرد میتواند خطر پوسیدگی این گیاه را بسیار افزایش دهد. بنابراین بهتر است که حداقل دما را برای این گیاه در حدود 10 درجه در نظر بگیریم.